Kinizsi és a pálosok - Kinizsi-sírkutatás 2024-ben is!

Immáron harmadik éve folytatódik a Kinizsi-sírkutatás, melyre 2024. szeptember 6. és 2024. szeptember 25. napja között kerül sor! Az ásatás megnyitójára 2024. szeptember 7-én (szombat) 17:30-kor kerül sor. Ennek részleteivel kapcsolatban hamarosan jelentkezünk.
vazsonyko_5.jpg


Az előző évekhez képest új helyszínen, a vázsonykői pálos kolostornál folytatjuk a feltárásokat. A régészeti ásatás kiemelt célja továbbra is Kinizsi Pál és utódja, Horváth Márk maradványainak megtalálása és a nagyvázsonyi pálos kolostornak és Vázsonykő múltjának közelebbi megismerése.

Az ásatást Pátkai Ádám Sándor, a Lackó Dezső Múzeum régésze vezeti, helyettese Felber Zsombor lesz, s az ő munkájukat idén is Győrffy-Villám Zsombor segíti, aki a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésze. Az ásatás projektvezetője dr. Kandikó Csanád jogász, helytörténész lesz, s a feltárás a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület szervezésében kerül megrendezésre.

Az ásatás helyszínéül – ahogy már korábban jeleztem – a Kinizsi Pál által alapított vázsonykői pálos kolostor szolgál. Kinizsi Pált és Horváth Márkot is ebben a kolostorban helyezték végső nyugalomra, a sírokat – vagy azok egy részét - 1708-ben kincskeresők dúlták fel, s a maradványok egy részét a vázsonyi Szent István-templom temetőjében temették újra.

Az idei ásatás fő célja a pálos kolostor szentélyének roncsolásmentes (talajradaros) vizsgálata, valamint a sírok környékének feltárása, mely során kiderülhet, hogy voltak-e más személyek is eltemetve a pálos kolostorban, valamint az esetleges szórványcsontoknak egy genetikai vizsgálat során nagy hasznuk lehet. Az ásatási napok alkalmával – amelyeket jelen esemény alatt folyamatosan közlünk – szabad a részvétel bárki számára. Ha kívánja, egy kis magyar vagy angol nyelvű idegenvezetést is kap az érdeklődő.

A megnyitóval kapcsolatos információkkal hamarosan jelentkezünk! A rendezvény a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület szervezésében valósul meg.

A belépés díjtalan.

Az ásatás helyszíne: Nagyvázsonyi pálos kolostor

 

434236159_1411500793087334_2235230874469631884_n.jpg