Eddig nem látott, 130 éves fotók a "Balaton-felvidék gyönyszeméről"

Valószínűleg sikerült fellelni a legrégebbi Nagyvázsonyt és a vázsonyi Szent István-templomot ábrázoló fotókat. A gyűjtemény a londoni Tate Múzeumban található, s azt Marie-Louise Von Motesiczky adta át múzeum részére. A gyűjtemények azok a Leopold von Lieben által készített/birtokolt darabjai érdekesek, melyeken rengeteg vázsonyi kuriózum található: a vár, a Zichy-kastély, a Kab-hegyen lévő vadászház, a csepelyi mező, s igen, a Szent István-templom is. A képek készítésének helye a múzeum nyilvántartásában nem volt meghatározva, a kutatások azonban egyértelműen igazolják, hogy a nagyvázsonyi templomról van szó.
tga-20129-6-4-22-1-1_10.jpg
Egy fotó 1893-ból a vázsonyi istállóból. A kép hátterében jól látszik a Szent István-templom. Ezen műemlék sírkertjében temették el jeltelen sírban Kinizsi Pált, s utódját, Horváth Márkot.
309203980_996331484604269_3527958460928697014_n_1.jpg
A Szent István-templom napjainkban

A Liebenek a bécsi Todesco család kihalása után kerültek Nagyvázsony birtokába. Eduard von Todesco lánya, Anna Todesco - Sigmund Freud első híres páciense, álnéven Cäcilie M. - Leopold von Liebenhez ment feleségül. Egyik gyermekük, Robert von Lieben világhírű feltalálóvá vált.
templom1.jpg
Az urasági család kocsisa/lovásza, háttérben a Szent István-templommal

A családról fontos tudni, hogy a Todescókhoz hasonlóan rendkívül gazdag és befolyásos famíliának számítottak Bécsben, s előszeretettel tartózkodtak Nagyvázsonyban. A család férfitagjainak kedvelt időtöltéseik közé tartozott a vadászat is, melynek kedvelt helyszíne Mátyás király kedvelt vadászterülete, a Kab-hegy volt.
tga-20129-6-4-22-21-1_10.jpg
Ismét a Lieben család kocsisa/lovásza látható, s a háttérben ismét feltűnik a Szent István-templom

S hogy miért fontosak ezek a képek? Ezek a fotók valószínűleg a legelső, Nagyvázsonyt ábrázoló fényképek, s az elsők, amelyeken ha csak halványan is, de feltűnnek a Szent István-templomnak a kontúrjai.
templom2.jpg
Lovak, s a háttérben nagyvázsonyi Szent István-templom

Az első fotó 1893-ban készült az urasági istálló udvarában, a mai Gesztenye sor magasságában. A második fotó helyszíne ugyanezen istálló udvara. A képeken valószínűleg ugyanaz a személy (talán a Liebenek egyelőre ismeretlen nevű kocsisa) látható. Az utolsó képen Németh Gábor, egykori nagyvázsonyi plébánosnak a historia domusban fellelt rajza látható, mely megmutatja, hogyan is nézhetett ki a 19. század végén/20. század elején a Szent István-templom.
S hogy miért is fontos a Szent István-templom? Egyrészt művészettörténeti szempontból egyedülálló műemléke a Balaton-felvidék s Bakony vidékének, másrészt, ezen templom ősi temetőjében nyugszik ma is jelöletlen sírban Kinizsi Pál. Ennek a templomnak az udvarán indul 2023. augusztus 21-én a Kinizsi-sírkutatás második szezonja, amelynek célja többek között Kinizsi Pál maradványainak a fellelése.
nemet_gabor_rajza.png
Németh Gábor rajza a nagyvázsonyi historia domusből, mely a templom déli felét ábrázolja. A képen egy mára nyomtalanul eltűnt oratorium (imaház) látható.