Amikor a halál zsoldosa lecsapott

Avagy hogyan lett kenyérmezei hős Kinizsi Pál

Ezzel a rettentő emberrel a fél világot sírkertté változtathatod, ő a halál zsoldosa” – írta Újlaki Lőrinc herceg Mátyás királynak Kinizsi Pálról a kenyérmezei csata után. Az 1479. október 13-i csata hőse valóban Kinizsi Pál volt. Az ekkor már vázsonyi hadvezér jött, látott, s győzött, a korabeli beszámolók szerint szinte egy emberként verve meg a török sereget. Mi a kenyérmezei csata jelentősége? A cikkből kiderül!

81108.jpg

Kiss Bálint: Kenyérmezei csata (Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)

 

jelen cikk az Arcanum adatbázisának felhasználásával és levéltári kutatások alapján készült.

Baljós árnyak

Az 1456-as nándorfehérvári diadal után – amelyből valószínűleg már Kinizsi Pál is kivette a részét – viszonylagos nyugalom honolt a déli végeken. A török nagyszabású, szultán vezette hadjárattal csak hét évtizeddel később próbálkozott, a kisebb összetűzések azonban állandóan napirenden voltak.

azap.jpeg

Az oszmánok betöréseik során előszeretettel alkalmazták az aszabokat, azaz irregulásris könnyűfegyverzetű gyalogosokat

A Balkánt folyamatosan bekebelező Oszmán Birodalommal szemben Mátyás Magyarországa védekezésre rendezkedett be, s kisebb betörésekkel próbálta gyengíteni a világ egyik legerősebb hadseregével rendelkező államot. Az ottománok ugyanezen taktikát alkalmazták, s előszeretettel törtek be a Magyar Királyság területére. A két hadsereg próbálkozásai puhatolózások is voltak: olyan volt ez, mint mikor két bokszoló a meccs elején felméri a másik erejét, s e szerint kívánja alakítani a hátralévő menetek taktikáját.

Az 1470-es évek végén az oszmánok figyelme Itália felé fordult, de nem feledkeztek meg a Magyar Királyságról sem. 1479 év tavaszától fogva szervezkedésbe is kezdett a török a Balkánon. A szultánnak jó oka volt Magyarországra törni: egyrészt meg szerette volna szilárdítani havasalföldi befolyását, másrészt meg kívánta bosszulni Szabács 1476-os elvesztését. A hírt Mátyás is megkapta, s nem késlekedett, így 1479 júliusában már Temesvár környékén gyülekeztek a magyar hadak, várva a török betörést.

sueleymanname_akinci2.png

A török portyák másik előszeretettel alkalmazott egységét alkották az akindzsik, akik irreguláris könnyűlovas katonaként szolgáltak

Por és hamu – megindul az oszmán henger

A magyar hírszerzés nem tévedett: az oszmán hadak 1479. október 9-én a Magyar Királyság területére törtek. A török sereg javát martalóchadak, aszabok és akindzsik tették ki, s velük tartott több ezer havasalföldi vlach is. A  betörő sereg élén az a Haszán bég-oglu Isza bég állt, aki a korabeli források szerint a birodalom második legfontosabb embere, a szultán tanácsosa volt. Mellette a török végváriak legjelentősebb vezetői vezették a hadjáratot: Mihal-ogluk, Ali és Iszkender, valamint Báli bég. Az, hogy a határvidék melletti legjelentősebb hadvezérek vezették a török sereget, sokat elárul arról, hogy a szultán mennyire komolyan vette a kései - értsd: tél közeli - hadjáratot.

magyar_sors_1543.jpg

 

A török sereg létszámáról megoszlanak a források. A magyar és európai történetíróknál 35.000-től egészen 100.000 fő is szóba kerül; ez azonban valószínűleg költői túlzás, s a csata jelentőségét kívánták ezekkel kihangsúlyozni. A mai kutatók szerint az oszmán sereg 15-20.000 főt tehetett ki, de vannak olyanok is, akik szerint ennél is kevesebb hódító-fosztogató érkezett Dél-Erdélybe. Bár a török sereg főleg aszabokból és akindzsikből állt, azokat a törökök katonai elitje vezette, s egyesek szerint még ágyúkkal is el voltak látva, ami jelentős harcértéket feltételez. Nem egy barátságos meccsre felkészülő török had érkezett tehát a déli végekre.

A Szendrőnél gyülekező oszmánok október 9-én, szombaton lépték át a Magyar Királyság határát a Lator forrásvidékénél, majd a kelneki vár közelében lévő úton törtek Királyföldre. Amerre jártak, pusztulást hoztak: falvak és mezővárosok tucatjait gyújtották fel, rabolták ki, s rengeteg foglyot ejtettek: elsősorban gyerekeket és nőket. A legnagyobb csapást Szászsebes szenvedte el, s a török hadak még Gyulafehérváron túlra is eljutottak.

kenyermezo_ut.png

A török hadsereg útja kenyérmezőig mai térképen

A magyar sereg sem maradt azonban tétlen: Báthori elrendelte a környékbeli falvak és városok kiürítését, a lakosok a környező hegyek erdeibe menekültek, az utakat pedig átvágták, s a magyar katonák távolból követték a török hadmozdulatot. Kinizsi és Báthori ideig nem támadta meg a ottománt, a tapasztalat ugyanis az volt, hogy a sok rablás után a fosztogató had lassul, s harcértéke csökken. Négy napi rablást követően az oszmánok a kenyérmezei síkon táboroztak le, amikor rájuk talált a magyar sereg.

A „halál zsoldosa” lecsap

1479. október 13-án, Szent Kálmán napján tehát farkasszemet nézett egymással a magyar és török sereg. Az oszmánok – mint korábban szó volt róla – nagyjából 15-20.000 fős serege állt szemben a magyarok valamivel kisebb hadával. A pontos létszám nem ismert, de tudható, hogy Erdély és a déli végek egyesült serege együttesen sem érhette el a 15-20.000 főt. Az szinte bizonyos, hogy a törökök létszámfölényben voltak: van, akik szerint a magyarok 10-12.000 fővel vonultak fel, mások 3-6.000 fős magyar sereget tartanak valószínűnek. Fontos kiemelni, hogy a Magyar Királyság hadereje összeurópai sereg benyomását keltette; a magyarországi nemzetiségek mellett (szászok, szerbek, erdélyi vlach) részt vettek a csatában litvánok, csehek és lengyelek is.

121524221_180351550237154_4963705900501539324_n.jpg

Kenyérmező látképe a 19. században

A csata pontos menetére két elmélet is született, melynek középpontjában a Kinizsi által vezetett had áll. Ez a seregtest vívta ki a diadalt. A hadtörténészek egy része Bonfini erősen kiszínezett történetéből úgy vélte, hogy Kinizsi Pál az akadémiai 5 percet eléggé elhúzta, s csak több órás késéssel érkezett a Báthori által ekkor már megkezdett csatába. Ezt egyes történészek több okból is elvetik: egyrészt nem valószínű, hogy egy hosszas felvonulás után ütőképes lett volna Kinizsi csapata, másrészt a magyar hadvezetés minden bizonnyal hatékonyan tudott egymással kommunikálni, s így biztos információkkal rendelkeztek a seregek helyzetéről, azt pedig egyik hadvezér sem kockáztathatta meg, hogy ne a legerősebb felállásban szálljanak szembe a törökkel. A csatában résztvevő Újlaki Lőrinc herceg szerint Kinizsi később érkezett a csatába, s az ő lovas rohama döntötte el a csata sorsát. Ez Aigner Jenő, Kinizsi Pál kiváló monográfusa szerint úgy lehetséges, hogy a magyar csapatok folyamatos kapcsolatban álltak egymással, de nem voltak egymás közelében. A csata megkezdése után valószínűleg egy lovas futár vezethette el Kinizsit a csata helyszínére. Vannak, akik szerint Kinizsi késése csupán hadicsel volt, ő végig szemmel kísérte a csatát, s csak a döntő pillanatban kívánt beavatkozni, kihasználva a meglepetés erejét. 

A másik – például egy szász szemtanú által alátámasztott, a Szakály-Fodor szerzőpáros által is támogatott – elmélet szerint a veretlen hadvezér már kezdetektől fogva a csatatéren volt.

terkep_4.png

Kenyérmező egy 17. század végi térképen. A csata a térkép aján megjelölt helyen zajlott. A térkép elkészítésének idején még állhatott a Báthori által emeltetett kápolna

A szász katona visszaemlékezései szerint a kenyérmezei sík feletti erdőkben rejtőztek el a magyar hadak, majd úgy vonultak fel a Maros melletti síkságra. A két sereg órákig nézte egymást, amikor egy török harcos kilovagolt, majd provokálni kezdte a magyar csapatkapitányokat: Kinizsi, majd Báthori felé köpött. Ekkor azonban egy szász harcos lecsapott rá, majd egy kis bajvívás után diadalittasan emelte magasba a török levágott fejét, ami nagy önbizalommal töltötte el a magyar sereget.

A magyarok hármas rendben álltak fel: a centrum Báthorié volt, jobbján Kinizsi, balján Vuk Brankovics és az alá beosztott Jaksics Demeter és szász csapatok álltak. Báthori Isza béggel vette fel a küzdelmet, Kinizsinek pedig a hírhedt Ali jutott, míg a magyar-szász-szerb vegyescsapatok Báli béggel néztek szembe.

245332970_394249205514053_7959021935903113400_n.jpgA kenyérmezei csata "felállásai"

A meccset a törökök kezdték jobban: a centrumot vezető Báthori lováról leesett, s életét csak egy Nagy Antal nevű vitéz segítségének köszönhette. Újlaki Lőrinc herceg Mátyáshoz írt levelében megemlíti, hogy a hat sebből vérző Báthorira törő török harcost ő ölte meg, akiről később kiderült, hogy Ali bég egyetlen fia volt. 

A Báli-Brankovics különmeccs egy egészséges döntetlent mutatott, a jobbszárnyon azonban meglepetés volt kibontakozóban. Kinizsi csatarendbe állította a nehézlovasságát, dobokkal és trombitákkal vonult fel, amikor az Ali bég vezette sereg elmenekült a csatatérről. A mennyei megyeiben megforduló edzőkhöz hasonlóan Ali is egy csodálatos magyarázattal rukkolt elő: ő nem megfutamodott, csupán hadicselt akart alkalmazni, s az őt üldöző, felbomlott hadrendű Kinizsit így akartra megverni. Úgy is mondhatta volna, mint az egyszeri edző, aki nem akart egy nyolcasba beleszaladni…

portrait_of_pal_kinizsi.jpg

Kinizsi Pál két szablyával. Bonfini szerint "Kinizsi Pál két kardot vesz kezébe s üvöltő oroszlánként mindenütt vérben gázol. Amerre ront, feltarthatatlanul mindent, amit talál, letipor, széles sorban hatalmas öldöklést és mészárlást visz végbe." Kinizsi a kenyérmezei diadalnak köszönhetően lépett elő a magyar hadtörténet egyik legnagyobb hősévé.

Az ellenfél nélkül maradt Kinizsi végül megfordította az ütközet végkimenetelét: jobbról megtámadta Isza bég seregét, s maga Isza is holtan maradt a csatamezőn. A bég eleste után a török lovasság megfutamodott, ahogy Kemálpasazádé írta „könnyűek lettek, mint a szél, és elfutottak”. A legtovább a magára hagyott havasalföldi gyalogság bírta, akik kaszáikkal-villáikkal kis kerítést emeltek maguk körül, s onnan dobálták dárdáikkal a sereget. Végül Kinizsi megelégelte ezt, s döntő lovasrohamot vezérelt ellenük, teljesen megsemmisítve a kis sereget.

Kinizsivel kapcsolatban a források tehát két dologban értenek egyet: abban, hogy csak a csata kezdete után jóval bocsátkozott harcba, és abban, hogy az ütközet végkimenetelét ő döntötte el. Hogy mikor jelent meg Kinizsi a csatamezőn, nem tudni. Úgy vélem ugyanakkor, hogy a források között meg lehet teremteni az összhangot is: lehet, hogy az erdőben rejtőző hadaknak csak egy része vonult fel a kenyérmezei síkon (Báthori-Brankovics), míg a Kinizsi vezette nehézlovasság kivárt, s csak a döntő pillanatban avatkozott be a csatába.

 

10714_x500.jpg

A kenyérmezei csata Ion Osolsobie festményének egyik litográfiáján. A festményen Kinizsi menti ki Báthorit.

A török sereg teljesen felbomlott, a csata vérengzéssé fajult. A megáradt Maros vérrel keveredve vörösön hömpölygött tova, s a közeli havasokban még évszázadokig fehérlettek a menekülés közben meghalt oszmán-balkáni harcosok csontjai. A törökök veszteségét korábban több tízezerre tették, a legújabb kutatások szerint ez nagyjából 5-6.000 fő között lehet, míg a magyar seregek 8-15.000 fő közöttinek hitt vesztesége 3.000 fő körüli lehet.

A csatát követően hatalmas „after” alakult ki. A korábban Isten és Szent László nevét skandálva rohamra induló sereg a török tábort felforgatva kezdett vigadni. A mogorva Kinizsit addig ugratták katonái, míg ő maga is beszállt a buliba, s a földről kezei nélkül, fogaival emelt fel egy török hullát a szíjánál fogva, s így kezdett táncba – a sokat látott bajtársak nem kis megrökönyödésére.

A diadal emlékére 1480-ban Báthori István erdélyi vajda kápolnát emeltetett az ütközet helyszínén, amelyet a 18. század végén lebontottak. Ezt követően egy újabb emlékmű emelkedett a  világraszóló győzelmet dicsőítendő, ám azt 1849 környékén az osztrák csapatok rombolták le.

Végül 1889-ben az alkenyéri vasútállomás mellett, a csata helyszínétől nem messze készült el a kenyérmezei diadal dicsőítésére ma is álló emlékmű, amelynek szobor részét a kudzsiri vasgyár munkásai készítették.

245243359_394249208847386_2997376366280933085_n.jpg

Az 1889-ben állított kenyérmezei emlékmű a mai napig áll - más kérdés, hogy a szöveg változott rajta, s Kinizsi már mint román hős jelenik meg rajta...

S hogy mi a kenyérmezei csata jelentősége?

A magyar diadal és Kinizsi híre bejárta egész Európát, s évszázadokon keresztül zengték Európa-szerte Kinizsi Pál és a magyar hadsereg dicső tettét. Az ütközet nem volt sima: a történetírók szerint Kinizsi nem találkozott még ilyen szívós ellenállással. A valószínűleg Nándorfehérvár ostromát is végigharcoló veretlen hadvezérnek volt viszonyítási alapja. Újlaki Lőrinc herceg is kiemelte, hogy soha nem imádkozott ilyen erőteljesen, mint a csata előtti misén.

Bár a török csak 4 évvel később kért békét a Magyar Királyságtól, hasonló erővel több mint négy évtizedig nem tört Magyarország területére – megtanulta a leckét: nem szabad bántani a magyart.

A kenyérmezei csata volt tehát a független magyar hadsereg egyik utolsó, világraszóló nyílt mezei csatában kivívott győzelme az oszmánok felett, mely hosszabb távon megakadályozta, hogy a török tovább pusztítsa Erdélyt és a Délvidéket, ezzel közvetett módon hozzájárulva Magyarország ezt követő közel három évtizedes stabilitásához.

Ami pedig Nagyvázsonyt illeti: Vigánti Péter tanúvallomása szerint a vázsonykői pálos kolostort a kenyérmezei csatában elfogott előkelő török rabok váltságdíjából építtette Kinizsi Pál. Vagyis a kenyérmezei diadal nélkül a magyar művelődés egy központja sem jöhetett volna létre.

 280107838_522263702712602_8820588578111304595_n_1.jpg

A vázsonykői pálos kolostor madártávlatból