A nagyvázsonyi strand, avagy fürdőzők a Déli-Bakonyban

Kinizsi hajdani mezővárosában sosem lehet unatkozni, s ezt tudták már őseink is: a ’30-as évek első felében ugyanis a mai (külső) halastónál épített strandon pihenték ki fáradalmaikat!

A jelen cikk az Arcanum adatbázisának felhasználásával és Simon Lászlóné Kardos Julianna visszaemlékezései alapján, valamint a Csebi Pogány Péter és Borbás János által szerkesztett Nagyvázsony múltja képekben c. könyv alapján készült. Ha jobban érdekel Nagyvázsony és a Balaton-felvidék története, látogass el a Vázsonykő Facebook-oldalára!
1_strand.jpg

A nagyvázsonyi fürdő az 1930-as években

A „strandfürdő” létesítésének pontos időpontja a – egyelőre – a feledés homályába vész. A Csebi Pogány Péter és Borbás János által szerkesztett Nagyvázsony múltja képekben c. könyv alapján 1934-ben már bizonyosan hűsöltek a jegenyék árnyékában. A rá következő évben a bakonyi turistaforgalomról cikket író Pesti Napló is megemlíti, hogy Kinizsi hajdani mezővárosában strandfürdő is van. Egy, a fürdőt is említő turisztikai hirdetésből kitűnik, hogy Úrkúton van gróf Zichy Béla kőfejtője. A fonyódi Bélatelep alapítója és névadója 1928 nyarán hunyt el, utódja távoli rokona, gróf Zichy Pál lett. A hirdetés alapján arra is következtethetünk, hogy a strandfürdő még Zichy Béla korában, tehát legkésőbb 1928-ban létesült.

2_strand.jpg
A fejes a vázsonyi strandfürdő hideg vizébe

A strandfürdő a mai halastó lefolyásánál, annak nyugati gátjánál állhatott a vásártér alatti domb alján (térképen itt látható). A tó északi vége egyébként ma is látható a Veszprémből Vázsonyba vezető 77-es főút mentén, Veszprém felől érkezve bal oldalon. A tavat egyébként a Vázsonyi-séd (Pula és Vigántpetend vidékétől Eger-patak) hűvös bakonyi forrása táplálja.
6_strandfurdo.png
A nagyvázsonyi vendéglátókkal foglalkozó 1935-ös cikk is kiemeli a strandfürdőt
 
S milyen volt a vázsonyi strand? Ezt a minap Simon Lászlóné, Kardos Julianna (Juli néni) elbeszéléseiből tudtam meg. Egy nap, még kiskorában, a ’30-as évek első felében édesanyjával a Szérűskerti-dűlőbe mentek kapálni, mikor felharsant a cigányzene. Innen lehetett tudni, hogy Vázsonyban is megnyitották a strandszezont. A korabeli hirdetésekből tudni, hogy 33,33 m x 10,80 m-es medencével rendelkezett, melyben 100-220 cm-es víz volt, mely folyamatosan átfolyt. Egyesek szerint a víz „előmelegített” volt, de mivel forrásvíz táplálta, s az is folyamatosan átfolyt, így csak „az edzettek” mártóztak meg benne.
3_strand.jpg
Nádtetős házikó alatt hűsölhettek a Vázsonyba látogatók, miután kiáztatták magukat a Vázsonyi-séd (Eger-patak) vízében
 
A strand és környezete karban volt tartva: a fürdőkabinokat szép virágos kert vette körül, mellettük pedig a képek alapján kis nádtetős épület alatt lehetett hűsölni. A strand üzemeltetője „Rózsafi bácsi” volt (talán az akkori községi pénztáros, Rózsafi József), mellette fürdőmesterként Simon László működött. A fiatalokat a Zichy-kastélyban lévő tanárnő, Erdélyi bácsi felesége tanította úszni. A korabeli szokásoknak megfelelően a lányok ritkán, s csak szüleikkel jártak le a strandra. A szorgos vázsonyiak sokszor csak „ráérősöknek” hívták a pancsolókat.
4_strand.jpg
A strandfürdő teljes díszében. Ma a halastó gátja környékén kellene keresni a vázsonykői "beach"-et
 
A nagyvázsonyi „beach” nem állt azonban sokáig. Egyesek szerint falát túl meredeken építették, s az hamar beomlott, így csak pár éven át tartott nyitva. Az bizonyos, hogy 1935 után már nem találni a stranddal kapcsolatos forrásokat, a visszaemlékezők szerint a háborút már nem érte meg a fürdő.
5_strandfurdo.jpg
A nagyvázsonyi strandfürdő hirdetése
Ezúton meg is kérnék mindenkit, aki bármilyen történettel, képpel rendelkezik a vázsonyi strandfürdőről, kérem, jelezze! Ne hagyjuk, hogy a feledés homályába vesszen Nagyvázsony hajdani strandja!
A cikk megírásához köszönettel tartozom Simon Lászlóné Kardos Juliannának (Juli néni), valamint unokájának, Simon Péternek és családjának!
A képek forrása:
Borbás János, Csebi Pogány Péter (szerkesztők): Nagyvázsony múltja képekben - Nagyvázsony, 2010 52-54. old
.
Pesti Napló 1935. április 19. (Arcanum adatbázisa)